2010.09.08.
22:46

Írta: pennamedia

Avid NewsVision -integrált hírprodukciós és utómunka környezet: kis televízióknak

A broadcast televíziós világ kisebb résztvevői közül számosan küzdenek azzal a problémával, hogy a műszakiak száma kevés, a költségvetés egyszerűen nem elegendő az ideális számú és képzettségű szakember foglakoztatására. Az ilyen televíziók számára ideális választás az Avid NewsVision integrált hírprodukciós környezet, mely az árban foglalt szolgáltatások és a hosszú évek alatt a legkritikusabb megbízhatóságot megkövetelő nagy televíziók igényeit is feldolgozni tudó alkalmazásokat és 24/7 megbízhatósággal kombináló hardvereket és garanciális feltételeket ötvöz egy jövőbe mutató, hosszú távon is kiválóan bővíthető rendszerben.

A nyár folyamán megjelent az Avid választékában az Avid Isis 5000, az új, könnyen használható, valós idejű és nyitott megosztott háttértáras produkciós tároló rendszer, amely a már több, mint 700 nagy televízió és műsorgyártó felhasználó által is használt, a legkényesebb nagyvállalati igényeket is kielégítő, egyedülállóan megbízható Avid Isis rendszer költséghatékonyabb, kisebb cégekre optimalizált, korlátozott bővíthetőségű változata.

Az IBC kiállítást megelőzően pedig bejelentésre került az Avid integrált hírprodukciós környezete, az ISIS 5000-re épülő NewsVision, amely speciálisan a helyi és regionális méretű televíziók számára kialakított kombinációja a tárolónak, 5 db Media Composer vagy Newscutter utómunkaszoftvernek és a 4 csatornás HD/SD video szervernek, az Airspeed Multistreamnek.

Az Avid Isis 5000 a már jól ismert és bevált Isis fájl rendszert használja.

Minden esetben, amikor kevesebb, mint 40 egyidejű vágórendszer csatlakozása szükséges és a vágást Avid Media Composer, Newscutter, Interplay vagy Apple Final Cut Pro rendszerekkel végzik, érdemes a felsorolt alkalmazások használatára optimalizált Avid Isis 5000 használatát megfontolni.

Az Isis fájl rendszer segítségével garantált a valós idejű médiatárolás és hozzáférés, nagy vállalati szintű megbízhatósággal párosítva – olyan cégek, vállalatok számára is, akik eddig meg sem fontolhatták a költségek miatt az Avid Isis rendszerének használatát.

Az Isis 5000 esetében a munkaállomások csatlakozása Ethernet hálózaton, valós idejű lejátszásra optimalizálva, akár Windows, akár Apple Macintosh munkaállomások használatával történik, mind SD, mind HD projektek feldolgozása esetén. Az utómunka során a tömörítetlen 10 bites 1080i HD feldogozás is támogatott, de nem okoz gondot közel 100 XDCAM HD 4:2:2 50 Mbps videó stream vagy több tucat DNxHD masztering minőségű HD jelfolyam kezelése sem.

A kapacitás maximumok keresését az Avid a több, mint 5 millió dollár értékű un. Scalar Laboratóriumának felhasználásával, a rendszer határait feszegető, azt komolyan igénybe vevő beállításokkal végezte. A rendszer különlegesen hatékony terhelés elosztó algoritmusokat használ, a valóban valós idejű hozzáférés és a rendkívül alacsony latencia csúcsterhelés esetén is garantált biztosítása érdekében.

FlexDrive mód segítségével megoldható a különböző projektek által használt tárterület folyamatos változtatása, a projektek igényeinek megfelelően, a rendszer kikapcsolása vagy újraindítása nélkül, a munkát egy pillanatra sem megszakítva. A könnyen átlátható és megtanulható rendszer adminisztrációja és a paramétereinek valós idejű figyelemmel kisérése segítségével még bonyolult, sok klienses rendszerek esetében is megelőzhetőek a váratlan helyzetek illetve a rendszer folyamatosan bővíthető a változó igényeknek megfelelően.

Az Isis 5000 32 és 64 TB konfigurációkban kerül piacra, a NewsVision 32 TB kapacitással.

A kisebbik kivitelben Ethernet switch nélkül 4 munkaállomás csatlakoztatása lehetséges közvetlenül, ezt meghaladó egyidejű felhasználó esetén 10 Gb uplink porttal rendelkező Ethernet switch használata szükséges.

A maximális, RAID védett hasznos kapacitás 24 illetve 48 TB. A legnagyobb 64 TB-os rendszert csak switch-csel együtt szállítja a gyártó. Mindegyik konfiguráció 40 vágórendszer számára biztosít egyidejű hozzáférést, tartalmazza a szükséges szoftver licenszeket valamint tartalmazza vagy az egy vagy három éves Priority vagy Uptime Support szerződést is. Az Isis 5000 természetesen együttműködik az Avid Interplay media asset management rendszerével, a különböző Interplay kompatibilis archiváló rendszerekkel és az adásrögzítést, kijátszást végző Airspeed videó szerverekkel valamint az iNews hírszerkesztőségi rendszerekkel is. Így tökéletes és hosszú távon az igényeket maximális megbízhatósággal kielégíteni képes alapjául szolgál a NewsVision integrált hírprodukciós környezetnek.

A rendszer részeként szállított 5 db Media Composer vagy Newscutter utómunka szoftver bármilyen kombinációban licenszelhető, lehet például 1 Media Composer és 4 Newscutter vagy éppen pont fordítva 4 db Newscutter és 1 db Media Composer is.

A Newscutter is a legfrissebb v5 Media Composer motorjára és szolgáltatásaira épül. E verzió fontosabb jellemzői az alábbiak:

  • Natív Quicktime kompatibilitás, ProRes és H.264 tömörítések esetében is (Canon 5D Mk II és 7D natív .mov kompatibilitás)
  • 4:4:4 HD-RGB támogatás a tökéletes képminőség érdekében, a Nitris DX hardver használatával dual link csatlakozás
  • Külső video monitoron történő nézegetéshez lehet, Matrox MXO2 Mini hardvert használni (vagyis nincs szükség Mojo vagy Nitris hardverre monitorozáshoz, csak akkor ha videót akarunk be – vagy kiírni)
  • XDCAM proxy használat: alacsony felbontású video és a teljes minőségű audio track feldolgozásával
  • teljes körű AVC Intra támogatás, mind az 50, mind a 100 Mbps tömörítésű módban
  • teljes körű Ikegami GFCAM támogatás, az AVC Intra formátumhoz hasonlóan 50 és 100 Mbps bitrátával
  • teljes körű Canon XF kodek, 50 Mbps 4:2:2 XDCAM HD kompatibilis fájl formátum támgatás
  • többféle lehetséges 3D sztereoszkopikus utómunka elvégzésére
  • Mindkét szoftver jellemzője az iparban ismert leggyorsabb file-alapú munkafolyamat támogatása, minden ma broadcast minőségben használt fájl formátum esetében
  • Maximális integráltság az Interplay Media Asset Management és az arra épülő merevlemezes és szalagkönyvtáras megoldások használatakor.
A NewsVision integrált hírprodukciós rendszer egyik legfontosabb eleme az Airspeed Multistream kijátszó és beíró sokcsatornás videó szerver.

Az Airspeed Multistream többcsatornás SD/HD kijátszó szerver a legfrissebb szoftver verzióval képes a P2 HD formátumok közül az AVC Intra 50 és 100 Mbps tömörítések natív kijátszására és rögzítésére. A kisebb bitráta esetén egyidejűleg 4 csatornán, a nagyobb bitráta esetén egyidejűleg 3 csatornán lehetséges az Avid Airspeed Multistream használatakor AVC Intra formátumokat kijátszani vagy rögzíteni.

Mivel mind az Avid vágó rendszerei, mind az Interplay produkciós Media Asset Management (katalogizáló, elővágó és archiváló) rendszer (2.2 verzió), mind az Avid Unity ISIS és Media Network megosztott háttértárak natívan kezelik az AVC Intra formátumot, így az a teljes produkciós folyamaton keresztül használható, további konverziók nélkül.

A Panasonic broadcast kamkorderek használatával kiváló minőségű HD felvételek kerülhetnek adásba.

Az AVC Intra meglehetősen erőforrás igényes formátum, az új, nagy teljesítményű HP munkaállomások jól jönnek majd a feladatok elvégzésekor. Ennek megfelelően az Avid már használatra javasolja a HP z800 munkaállomás 6 illetve 12 magos változatát.

A Newscutter csak Windows operációs rendszerrel használható, de a Media Composer lassan 25 éves, 1987-ben bemutatott első változata megjelenése óta használható Apple Mac operációs rendszeren is. E cikk írásának idején már folyamatban van a legújabb, augusztusban bejelentett Apple MacPro 6 illetve 12 magos munkaállomások minősítése is.

Az Avid NewsVision egyike azon kevés úgynevezett end-to-end megoldásoknak, amik fel tudják az AVCIntra tömörítésű .mxf file-okat a felvételkészítéstől a kijátszásig annak natív, konverzióktól mentes formátumában dolgozni.

A NewsVision abból a szempontból is ideális megoldás a kisebb televíziók számára, hogy az igen kedvező ára tartalmazza a gyári szakemberek által végrehajtott installációt és betanítást illetve egy munkafolyamat analízis árát is. A kedvező ár azt jelenti, hogy a komplett csomag ára több, mint 30%-kal kedvezőbb van az egyes elemei listaárának összesítésével kapott végösszegnél.

További műszaki és ár információ található a gyártó honlapján illetve kérhető az Avid legmagasabb kategóriájú, minden Avid termék hazai forgalmazására feljogosított Elite besorolású viszonteladójától, a Penna-Média Kft -től kérhető.

Szólj hozzá!

Címkék: avid isis v5 media composer newscutter airspeed multistream isis 5000 newsvision

A bejegyzés trackback címe:

https://broadcast-info.blog.hu/api/trackback/id/tr962315039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása