2011.06.22.
21:23

Írta: pennamedia

Ami nincs a Final Cut Pro X-ben – folyamatosan frissítve

 Az FCP X tegnapi megjelenése óta a pro videó közösségi oldalak, fórumok, levelező listák, twitter és ahol csak kommunikálni szokás, szinte felrobbant a rengeteg véleménytől. A gyakorlattal rendelkező, vagy televízióknak dolgozó, broadcast munkafolyamatok keretében vágók mondhatni, igencsak meglepődtek, mennyi fontos szolgáltatás kimaradt az FCP X 1.0 verziójából.

Csak címszavakban a fontosabb hiányosságok:

- nem lehet rendesen, videó monitoron monitorozni, egyenlőre csak a desktopot lehet tükrözni a külső videó monitorra a videó kártyán keresztül

- Szalagról csak Firewire csatlakozáson keresztül lehet beírni

- nincs batch capture, nem lehet a szalagon a Firewire csatlakozáson keresztül sem ki – és belépő pontot jelölni, csak elindítani lehet a felvételt és leállítani, előre jelölni nem megy. Ha van AJA Kona kártya a gépben, akkor az AJA VTR Xchange alkalmazásával lehet batch capturet végezni.

- nincs közvetlen rs-422 vezérlés

- nincs fx script

- az ajánlott operációs rendszer a még le sem tölthető 10.6.8

- 1080p50 felbontás egyáltalán nem támogatott

- nincs multicam

- nincs AAF támogatás

- nincs OMF támogatás

- nincs végleges AJA Kona kártya támogatás: jelenleg csak a meghajtó szoftverek beta verziói tölthetőek le

- az AJA az FCP X alatt Kona kártyán keresztül csak “preview” minőségűnek fogadja el a videó kimenetet. A Broadcast minőségű kimenethez illetve a a szalagra történő videó kiíráshoz az AJA VTR Xchange alkalmazását kell használni. A szalagról történő beíráshoz szintén. A beírás után keletkező file-okat lehet az FCP X alá importálni.

- nem működik fcp x a Boris fx-szel. A Boris FxPlug nevű plug-in architektúrán keresztül kommunikált az FCP 7-tel. Ez az architektúra nem létezik a FCP X alatt. Mindazonáltal a Motion 5 alatt fut egy új Fxplug 2 architektúra third party plug-inek számára. Egyenlőre úgy tűnik, hogy a plug-inek és a Boris FX két lépcsőben, a Motion 5-ön keresztül tudnak majd az FCP X-szel kommunikálni.

- nincs natív XDCAM támogatás

- nincs Red raw formátum támogatás

- nem lehet projectet konszolidálni ráhagyással (handle)

- csak komplett projekt szekvenciát lehet a megosztani, publikálni. Ha a vágott anyag egy részét akarja valaki megosztani, akkor azt csak a Compressoron keresztül tudja megtenni.

- nem állítható az ablak elrendezés, csak egy ablakos, egy monitoros lehet, a második monitor videó kimenet lesz, ha van egy AJA Kona kártya a gépben például

- nem lehet a hangot a timeline-n keyframelni

- nincs a hangvágáshoz hullámforma alapú megjelenítés

- nem lehet sok csatornás hangot exportálni Quicktime-ban, csak sztereó vagy surround lehet az export

- nem lehet a régi FCP 7projekteket megnyitni

- csak Open CL kompatibilis grafikus kártyával fut

- ha a meglévő Mac CPU és operációs rendszer nem supportált, letölteni sem lehet az alkalmazást

- nincs xml támogatás

- régi plug-inek nem működnek (fejlesztőknek semmilyen információja nem volt az architektúráról

- nincs EDL támogatás

- nincs semmilyen támogatás megosztott háttértáras broadcast munkafolyamatok, külső MAM rendszerek felé

- a Compressor maradt 32 bites és lassú

- az export lehetőségek igen korlátozottak, valószínűleg szükséges megvenni hozzá a Compressort is, ha változatosság és testreszabás, finomhangolás szükséges

Gyorsnak peszer gyors, jól működik a background rendering.

A hazai céges vásárlók, oktatási intézmények céges hitelkártya nélkül meglehetősen nehéz helyzetben lesznek a beszerzés kapcsán. Úgy tűnik idehaza is csak az Appstore-ból lehet majd beszerezni, nem lesz dobozos verzió. Nincs helye a viszonteladóknak sem a táplálékláncban…

 

Szólj hozzá!

Címkék: fcp x final cut pro x motion 5 compressor 4

A bejegyzés trackback címe:

https://broadcast-info.blog.hu/api/trackback/id/tr873007088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása