2011.06.08.
23:16

Írta: pennamedia

Megalakult a Magyar Nemzeti Digitális Archívum

 A hétfői parlamenti törvénymódosítással zöld lámpát kapott a magyar kultúrkincs digitális archiválása.

Az Országgyűlés hétfőn fogadta el a filmtörvény és a múzeumi törvény módosítását, így a Magyar Nemzeti Filmarchívum átalakulásával létrejöhet a Manda, vagyis a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet – jelentette be szerdán a Magyar Nemzeti Múzeumban tartott sajtótájékoztatóján Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) kultúráért felelős államtitkára.

A központi internetes felület bétaverziója 2011 második félévében készül el – tette hozzá Lovas Lajos, a Nefmi digitális archívum főosztályának vezetője, aki a főigazgatói pályázat kiírásáig miniszteri biztosként irányítja a Mandát.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a magyar kormány ezzel régi adósságot törleszt, mert hazánk kultúrkincsének digitális archiválási folyamata messze elmarad az európai uniós élvonaltól. Súlytalanok vagyunk tehát – az államtitkár megfogalmazása szerint – abban a digitális univerzumban, amely éppen korunkban haladja meg a nyomtatásra épülő Gutenberg-galaxist.

Az Europeana, vagyis az Európai Unió digitális 15 millió adatból álló adatbázisában Magyarország kilenc ezreléknyi tartalommal veszi ki részét. „Ez olyan szám, amelyet vállalhatatlannak tartunk”- szögezte le Szőts Géza, aki már hivatalba lépésekor jelezte, milyen fontosnak tartja egy korszerű archívum létrehozását.

„Egy idei felmérés szerint a fiatalok 57 százaléka olvas kommentárt és ír blogot. Nem cél, hogy visszatérítsék őket a hagyományos médiumokhoz, ami amúgy is reménytelen vállalkozás lenne, ugyanakkor a kultúrpolitikának élnie kell azokkal az új lehetőségekkel, amelyeket a digitális világ nyújt” – fogalmazott korábban Szőts Géza. A mostani országgyűlési törvénymódosítással lehetővé vált egy olyan szórakoztatóan informáló, ún. infotainmentportál létrehozása, amely – az Európai Unió tagállamaihoz hasonlóan – a magyar kultúra valamennyi alkotását a szépirodalomtól a képzőművészeteken át a filmművészetig biztonságosan, digitálisan rögzíti és szabadon hozzáférhetővé teszi egy központi nyilvános felületen.

A Manda megalakulását nyolc hónapos előkészítő munka előzte meg, és 2011 második felében válik elérhetővé a felhasználók számára. A portál intézményi hátterét a Magyar Nemzeti Filmintézet átalakításával létrejövő Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet adja majd. (A filmarchívum korábbi igazgatónője, Gyürey Vera szakmai főtanácsadóként működik közre a Filmintézet munkájában.)

http://hetivalasz.hu/itthon/a-magyar-kormany-ezzel-regi-adossagot-torleszt-38517

Szólj hozzá!

Címkék: magyar nemzeti digitális archívum

A bejegyzés trackback címe:

https://broadcast-info.blog.hu/api/trackback/id/tr132969370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása