2011.04.13.
10:02

Írta: pennamedia

NAB 2011: pletyka, mely valósággá vált – Apple Final Cut Pro X

 

Tegnap, a meglehetősen zavarbaejtő és az elmúlt napokban sok hullámot kavaró módon beharangozott FCPUG Supermeet  találkozón bejelentette az Apple a Final Cut új változatát, a Final Cut Pro X-et.

Az ára 299 USD lesz…

Full 64 bit, sokféle automatizmus, jelentősen átdolgozott user interface, Cocoa, Grand Central, folyamatos effekt renderelés a háttérben, felbontás független vágás és lejátszás, a plánok automatikus felismerése, az importált média “bölcs” (smart) tartalom alapú automatikus osztályozása, tartomány alapú kulcsszavazás, rolling shutter fixing és még sok minden egyéb érdekesség. Nem szólnak a hírek a kiegészítő szoftverekről, amik az utolsó Final Cut Studio verziók részei voltak, lehet, hogy nem is lesznek egyenlőre.

A nemzetközi vágó közösségek első reakciói, sokfélék, de összességében mintha kicsit kevésbé lennének az igazán potenciális felhasználók elájulva és vannak, akik beigazolódni látják az “iMovie Pro” félelmeiket. Nyilvánvalóan még túl frissek a hírek, ahhoz hogy bárkinek igaza lehessen, és több a kérdés, mint az információ, de azon érdemes elgondolkozni, hogy jó-e az, ha egy nagy teljesítményű videó utómunka szoftver 300 dollár alatt megvehető. Érdemes azon elgondolkozni, hogy ki lehet az új szoftver igazi célközönsége? A broadcasterekről és a játékfilmgyártókról nem sokat lehetett az ott ülők különböző webes közösségekben kifejtett véleménye szerint hallani a prezentáció során, kicsit olyan volt, mint ha a DSLR kamerákkal rendelkező, inkább fotós, mint videós háttérrel rendelkező potenciális felhasználó gondolkodási módja és igényei álltak volna a fejlesztés középpontjában…? A következő pár hónap tapasztalatait érdemes lesz figyelni mindazonáltal.

Ezért az árért bárki megengedheti magának, hogy kipróbálja.

 

Szólj hozzá!

Címkék: apple fcp nab2011

A bejegyzés trackback címe:

https://broadcast-info.blog.hu/api/trackback/id/tr72923020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása