2009.09.27.
10:35

Írta: pennamedia

IBC 2009: adatszalagos film, videó és audió archiváló eszközök új generációja - Cache-A

A file-alapú televíziós és filmes munkafolyamatok elterjedésével minden eddiginél nagyobb mennyiségű adatot kell nemcsak a produkciós folyamatok közben, de azt követően is tárolni. Habár a merevlemezes tárolás ára folyamatosan csökkenő tendenciát mutat és az SSD tárolók kapacitása folyamatosan nő, eddig mégsem létezett igazán gazdaságos és hosszú távon, évtizedek távlatában is megbízható technológia az elkészült anyagok megőrzésére.

A média iparban használt, informatikából átvett jelenleg is alkalmazott szalagos archiváló, robotok általában „buta” eszközök, a napi használatukhoz további rendszerelemek, tárolást, keresést menedzselő kiegészítők szükségesek, sokszor a több tíz – vagy akár százmilliós nagyságrendet elérő beruházást megkívánva. Üzemeltetésük, installálásuk szakképzett személyzetet igényel és így a használatuk sem mindig magától értetődő.

Ezekre a problémákra kínál egyszerű és megfizethető megoldást a Quantum egykori vezetőiből és fejlesztőiből alakult Cache-A, a Prime-Cache és Pro-Cache elnevezésű termékeivel.

pro-cache_connectivity

A már jól ismert és elterjedt közvetlen hálózati csatlakozást kínáló merevlemezes háttértárak (NAS) mintájára kitalálták a közvetlen hálózati csatlakozással rendelkező, a médiában dolgozó produkciós cégek igényeire optimalizált LTO-4 szalagos adattárolást, olyan áron, szemben az eddigi hasonló megoldásokkal, amelyet akár egy kisebb helyi televízió vagy egy produkciós cég is meg tud fizetni, nincs szükség tízmilliós befektetésre a használatához.

A tároló egység saját nagy megbízhatóságú operációs rendszerrel rendelkezik (Linux). A külső világ felé Gigabit Ethernet, eSata és USB csatlakozásokkal van felszerelve, illetve a Pro-Cache esetében ExpressCard slotot használó kártyaolvasóval is fel van szerelve a P2, SxS, CF, SD kártyák olvasásához.

procache

Az USB csatlakozáson keresztül az olcsóbb modellhez is csatlakoztatható általános célú kártyaolvasó. Az Ethernet csatlakozás használatával a beépített Linux-on futó adatbázis kezelő alkalmazás segítségével bármilyen ismert operációs rendszeren futó webes böngészővel (Windows, Mac, Linux) kereshetővé válik a szalagok tartalmára és file-ok meta adatainak tárolására használt adatbázis, nem szükséges a kliens oldalon semmilyen alkalmazás installálása. Így nincs szükség költséges tárolás menedzselő rendszerre sem az átlagos produkciós feladatok esetében. A külső csatlakozások segítségével számítógép használata nélkül közvetlenül archiválhatóvá válnak a felvételkészítésre használt hordozók, azok eredeti directory struktúráját megtartva. A 800 GB tömörítetlen LTO-4 szalagok várható élettartama meghaladja a 30 évet, így hosszú távon kínál megbízható megoldást a feldolgozott mozik tárolására.

A beépített operációs rendszer FTP, Samba, NFS, AFP és Bonjour hálózati megosztást illetve volume-alapú fájl megosztást biztosít az automatizált és időzíthető biztonsági mentés elvégzése mellett. A biztonsági mentést hálózaton keresztül illetve a külső tárolók számára használt közvetlen csatlakozást biztosító felületeken keresztül is el lehet végezni.  Lehetséges több LTO szalag egy könyvtárban történő átfogása is (spanning), amennyiben 800 GB-nél nagyobb kapacitást igényelne egy projekt archiválása. A tároló egység minden szalagra, amit valaha is mentettek az eszközzel, emlékszik.

primecache

Videó utómunka esetén minden ismert vágó szoftverrel (Avid Media Composer, Apple Final Cut Pro, Adobe Premiere, stb) többféle módszer szerint is integrálható. A media file-ok mozgatása sokkal, akár 6-8-szor gyorsabban is történhet, mint valós idő, például 50 Mb/s Xdcam HD vagy AVC Intra tömörítés esetében, köszönhetően az FTP protokol esetében várható 50 MB/s átviteli sebességnek.

A Cache-A termékeinek használatával 1 TB hosszú távú, megbízható archiválásának költsége 10.000.- Ft alatt lehet.

http://cache-a.com/index.php A Cache-A termékek hazai forgalmazója a Penna-Média kft.

Szólj hozzá!

Címkék: linux avid archiválás quantum cache-a final cut pro lto-4

A bejegyzés trackback címe:

https://broadcast-info.blog.hu/api/trackback/id/tr292314861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása