2009.04.27.
10:32

Írta: pennamedia

AmberFin iCR - ingest és file konverzió, ahogy csak a Snell tudja

Mindenütt a Snell :) Hogy kerülnek a címben említett AmberFin mellé?

snapshot-2009-04-27-10-25-09

Alapvetően az AmberFin a Snell szoftver üzletága. Azzal foglalkozik, hogy a híres, nevezetes Snell zajcsökkentőknél, tvszabvány konvertereknél, HD/SD up és down konvertereknél használt Snell algoritmusokat újrahasznosítsák, egyszerű PC -ket igénybe véve a speciálisan célhardverek helyett.  Még azon az áron is, hogy a processzálás esetleg lassabb, mint valós idő - persze általában azért legalább valós idejű.

Az archiválásnál, video digitalizálásnál a zajcsökkentésnek kulcsszerepe van az optimális minőség kialakításakor - minek pazaroljunk feleslegesen biteket a zaj archiválására, amikor a tartalom a fontosabb? Ezt szokás az un. preprocessing-gel vagyis a video jel tömörítés előtti előfeldolgozásával elősegíteni. Ebben a Snell igen elismert és jó hírnévnek örvend, több, mint egy évtizede gyárt az előfeldolgozáshoz hatékonyan használható hardvereket és most már szoftvereket is.

Az egyik legszebb új szakszavunk, az "ingest" által lefedett beírási (tulajdonképpen inkább bemásolási) folyamat vagyis a file -alapú beírás is igényli a konverterek, file formátumok átalakítását hatékonyan végző szoftvereket. Az AmberFin iCR erre is kiváló, már a preprocesszálással kombinálva is tud konvertálni, transzkódolni, enkódolni, természetesen mindezt a ma ismert legjobb "Snell" minőségben. Sőt elvégzi a minőség ellenőrzést is az adásba kerülés, produkciós rendszerbe illetve az archívumba kerülés előtt, akár automatizáltan is. A minőségellenőrzés adatai egy XML file-ban elmenthetők, további lehetőségeket adva így az utófeldolgozásra vagy a web-en keresztüli ellenőrzésre, jóváhagyásra.

Értelmezi a különböző vágórendszerek, video szerverek által megkívánt formátumok közötti különbséget és felhasználhatóra transzkódolja őket. Nem gond például egy Avid DNxHD anyag felhasználása Quicktime - alapú Final Cut Pro környezetben sem az iCR segítségével. A Turner Broadcasting éppen mostanában alakít át 22.000 óra öreg Pinnacle szerver formátumban meglévő MPEG2 anyagot úgy, hogy az Omneon szervereken is újra felhasználható legyen.

A szoftver fejlesztők licenszelhetik az iCR szoftvert, az egyik első nagy gyártó a Miranda, aki a playout megoldásaiba a közeljövőben beépíti majd az iCR-t. A nagy felhasználók között olyan nevek találhatóak, mint a British Telecom, Channel4, Sony Pictures és a Warner Brothers, a már említett Turner Broadcasting (aki többek között a CNN, Cartoon Network, TNT, TCM, TBS tévécsatornákat is jelenti) mellett.

Mivel az iCR egyidejűleg többféle méretű, tömörítésű és formátumú file-t is elő tud állítani egy enkódolási folyamat részeként, kombinálva az automatizált minőségellenőrzéssel, így az un. "repurposing" vagyis a meglévő tartalmak újrafelhasználása esetén igen hatékonyan felhasználható. Segítségével az archívumban megtalálható régi anyagok, legyenek azok szalagon vagy már digitalizálva, újra felhasználhatóak lesznek, akár egy kiváló, mozgáskompenzációt használó szoftveres HD-re történő konvertálás illetve webes formátumok előállítása segítségével is.

amberfin

Szólj hozzá!

Címkék: konverzió mam ingest file-alapú snell

A bejegyzés trackback címe:

https://broadcast-info.blog.hu/api/trackback/id/tr802314741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása