2009.04.21.
09:25

Írta: pennamedia

Mi is az a 3G?

Sokaknak talán ismeretlen még a broadcast video kapcsán a 3G fogalma.

A televíziózásban ez a progresszív képes 1080 soros HD-t jelenti.

A normál 1920 x 1080 pixeles jelenleg használt 50 (illetve Amerikában, Japánban 60) félképes HD rendszert kezelő un SMPTE 292M HD SDI interfész 1,485 Gbps adatmennyiséget definiál. A váltottsoros (interlaced) letapogatással szemben már teljes képes, un progresszív megjelenítés sávszélesség igénye ennek a duplája (SMPTE 424M szerint) 2,97 Gbps vagyis közel 3 Gbps. Innen a 3G vagyis 3 G(bps) elnevezés a progresszív 50/60 képes megjelenítéskor.

A házimozi rendszerekben az 1080p megjelenítők már mindennaposnak mondhatók, például a projektorok vagy nagyobb méretű plazma kijlezők esetében, a televíziózásban még nem terjedtek el, de a produkciós eszközök gyártói egyre több termékükben támogatják ezt a feldolgozási módot is.

A HDMI kábelek gyártói között már van olyan, aki nemcsak a 3 vagy 5 Gbps adaátvitelt, de a 10,2 Gbps adatátvitelt is támogatja, mint például a képen látható (nálunk kapható :-)) amerikai Wireworld HDMI kábelek  esetében is.

A HDMI kábelekről még írunk a későbbiekben. Úgy tűnik még a nagy adás - és utómunkarendszerek esetében is létjogosultsága lesz a használatuknak.

Szólj hozzá!

Címkék: 3g wireworld

A bejegyzés trackback címe:

https://broadcast-info.blog.hu/api/trackback/id/tr192314701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása