2009.04.28.
07:48

Írta: pennamedia

Ikegami GFCAM - további új tartozékok

A pár nappal korábban már említett Ikegami GFCAM rendszerről még sokat fogunk beszélni.

Mert megérdemli :).

A legfontosabb kiegészítő a GF Station, ami egy flash memóriát használó video szerver, egyidejű felvételi és lejátszási képességgel.

img_station1

Az alaplapra épített 128 GB flash memória segítségével 4 óra XDCAM HD 50 Mbps Long GOP MPEG2 anyagot tud rögzíteni a belső memóriába (100 Mbps esetében 2 óra) és emellett tudja használni a cserélhető, jelenleg maximum 64 GB kapacitású (2 óra@50 Mbps XDCAM HD tömörítéssel) GF Pack rezgésálló flash memóriát is.  Így a szerver mozgó alkatrész nélkül, maximális megbízhatósággal rögzíthet illetve játszhat ki. Szemben más általam ismert szerverekkel, ahol az SSD memória, mint opció esetleg használható, ez a szerver kifejezetten az alaplapra integrált flash tároló köré lett tervezve, annak minden előnyös tulajdonságát kihasználandó. Minden olyan helyen, ahol maximális megbízhatóság a cél, ez a szerver jól alkalmazható akár SD, akár HD környezetben is.  Rendelkezik Ethernet csatlakozással is, így file transzfer segítségével használható már meglévő broadcast produkciós környezetben, vágó rendszerek sokaságával, vezérelhető az ismert VTR vezérlőkkel is, akár sport környezetben lassításhoz is. File formátumot tekintve kompatibilis például az Avid Newscutter, Media Composer (3.0 szoftver verzió vagy újabb) alkalmazásaival, de használható Final Cut Pro vagy Edius szoftverekkel is.

A GF Station kis testvére a GF Station Portable.

gfs_p10

A méretkülönbség mellett a legfontosabb változás, hogy itt már nincs alaplapi 128 GB-os memória, a cserélhető GF Pack memóriára tud rögzíteni. Ott ahol sokcsatorna egyidejű HD/SD rögzítés szükséges vagy ahol fontos a kis helyigény, alacsony fogyasztás, mint például egy közvetítőkocsi, gazdaságos megoldást jelenthet. Van egy pontosan ugyanilyen külsejű csak lejátszást tudó változata is.

A GFCAM kamerák az Ikegami HDK-79EXIII HD studió kameráinak (ezekből az ORF, ZDF, WRD lassan, több, mint százat használ már) elektronikáját és CCD blokkját használja, így jogos az igény, hogy studió használtra is alkalmassá tehető legyen. Ehhez rendelkezésre áll szabványos SMPTE Fibre adapter és hozzá csatlakozó CCU, max 2 km távolságig működtethetőek. Az Ikegami kamera tulajdonosok így a már esetleg meglévő Ikegami CCU  távvezérlőket is használhatják a kamkorderrel, studió konfigurációban. A sok kamerás felvételi vagy adás szituációban jól jöhet, hogy a kamera beállítás elmenthető egy USB kulcsra, így egy kamera beállításait "Master-nek" kinevezve a többi kamera pontosan ugyanazokra az értékekre állítható be. Erre a célra a kamerákon lévő Bluetooth kommunikáció is felhasználható.

folyt. köv...

Szólj hozzá!

Címkék: hordozható robosztus hd-sdi sdi gfcam ikegami

A bejegyzés trackback címe:

https://broadcast-info.blog.hu/api/trackback/id/tr742314742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása