2012.03.03.
19:50

Írta: pennamedia

Canon EOS 5D Mark III

Bő három éve van már a piacon az elődmodell, így érthető, hogy a márka rajongói már egyre türelmetlenebbül várták az EOS 5D Mark III bejelentését, ami a mai napon végre hivatalosan is megtörtént. Már napokkal ezelőtt lehetett olvasni az ilyen-olyan forrásokból származó pletykákat és híreszteléseket, amelyek nagyrészt beigazolódtak, így túl nagy meglepetés már nem érte a várakozókat.

Az 5D Mark III alapvetően az előd nyomdokait követi, így nem tűnik olyan hatalmas előrelépésnek, mint azt egyesek talán várták volna. A felbontás 22 megapixeles maradt, tehát a korai pletykák erre vonatkozó része nem igazolódott be, miszerint a Canon 40+ megapixeles gépszörnyet akarna letenni az asztalra. Már az 5D Mark II is egy kifinomult, letisztult és bevált konstrukció volt, így a külsőhöz a lényeget érintve nem nyúltak, csupán csinosítottak rajta egy kicsit, hogy az újonc jobban megférjen a tavaly októberben bemutatott EOS 1Dx mellett.

A belsőségek terén pont ott javítottak, ahol már valóban égetően szükségessé vált a „ráncfelvarrás”: a Mark III az imént említett 1Dx 61-mezős AF-rendszerét kapta meg, tehát e téren valószínűleg nem lehet többé fújni a gépre. Fénymérés szempontjából is komoly javulás várható a Canon iFCL fénymérő rendszerének köszönhetően. Ez egy 63 zónás kétrétegű érzékelő, amelynek működése az AF-rendszerhez van kötve, tehát méréskor figyelembe veszi a használt AF-mezőt, illetve -mezőket és az alkalmazott AF-módot.

Újdonság még, hogy a Mark III a DiGiC 5+ jelfeldolgozó egységét használja munka közben, ami körülbelül 17-szer gyorsabb, mint a DiGiC IV. A magnéziumötvözetből és alumíniumból készült váztest időjárás-állóságán is tekertek egyet – ezzel a fényképezővel sokkal nyugodtabban mehetünk akár esős időben fotózni, mint az elődmodellekkel. A sajtótájékoztatón volt módunk kicsit körbejárni, kézbe venni a készüléket, amire rácsavartuk a szintén új EF 24-70 mm F2.8L II USM optikát. Nos, aki nem szeretne mostanában sokat költeni fényképezőgépre, az ne vegye kézbe ezt a párost, mert nehezére fog esni, hogy letegye. Az új 24-70 optika nagyon jó minőségű, működése jóval finomabb, mint a régié. Ráadásul ennél az objektívnél végre megfordították, azaz „rendbe” tették a működést: immár 24 mm-es állásban a legrövidebb a hossza.

Visszatérve az 5D Mark III-hoz: nem csak az állókép jobb minőségét garantáló szerkezeteken, hanem a készülék videofelvételi képességein is javítottak a mérnökök. A legnagyobb választható felbontás maradt a Full HD, de a tömörítési eljárásnál immár választható az utófeldolgozást megkönnyítő ALL-I formátum, ami nagyobb fájlokat eredményez, illetve az IPB formátum, ami jobban tömörít, azaz kisebb adatállományokat hoz létre, de a későbbiekben nehézkesebben feldolgozható.

Más lett a kijelző, ami kissé megnőtt, így már 3,2”-os átlóval rendelkezik. A gyártó elmondása szerint sokat javult a tükröződés elleni bevonat minősége, így verőfényes napsütésben majd jobban látható lesz az LCD képe. A fényképeket és mozgóképeket két memóriakártyára menthetjük. A Compact Flash (CF) mellett megjelent az SD kártyafoglalat is. Két médium használata esetén szinte szabadon konfigurálható azok használata (túlcsordulásnál folytatja a másikon a felvételt, egyikre RAW másikra JPEG képeket ment, stb.).

Az 5D Mark III fontosabb műszaki jellemzői:

  • Szenzor jellege, felbontása: 36 x 24 mm-es CMOS, 22,3 megapixeles felbontással
  • AF-rendszer: 61-mezős AF (lásd 1Dx)
  • Sorozatfelvételi sebesség: maximum 6 kép/másodperc
  • Érzékenységi tartomány: ISO 100-25600
  • Jelfeldolgozás: 14 bites DiGiC 5+ processzorral
  • Felépítés: magnéziumötvözet és alumínium, növelt időjárás-állósággal
  • Kijelző: 3,2”-os, 1,04 millió képpontos felbontással
  • Adattárolás: SD/SDHC/SDXC és CF kártyán; kettős memóriakártya-foglalat

Természetesen, az új fényképezőgéphez új kiegészítőket is köszönthettünk, így nem csak egy új markolat (BG-E11), hanem új vezeték nélküli jeladó (WFT-E7), új GPS-vevő (GP-E2), új Speedlite ST-E3-RT jeladó és új Speedlite 600EX-RT vaku is érkezett. Az új Speedlite 600EX-RT – a Speedlite 580EX II vaku utódja – a Canon első vezeték nélküli rádiókapcsolattal használható vakuegysége (60-as kulcsszám, 20 és 200 mm-es gyújtótávolsági tartományban használható, ami a diffúzor segítségével 14 mm-ig levihető); a Speedlite ST-E3-RT jeladó pedig a kreatív vakuhasználatot támogatja vezeték nélküli használat során (legfeljebb 15 villanót képes távvezérelni 30 méteres távon belül).

A WFT-E7 egység vezeték nélküli adatátvitelre használható és támogatja az IEEE 802.11a/b/g/n-es Wi-Fi-t, valamint a Bluetooth kommunikációt. Legnagyobb adatátviteli sebessége 150 megabit/s lehet. Ha a kreatív felvételek készítése során, vagy a kedvezőtlen körülmények miatt távolról kell vezérelni a fényképezőgépet, akkor a WFT-E7 WFT-kiszolgáló funkciója lehetővé teszi a fényképészek számára, hogy bármilyen interneteléréssel rendelkező készülékről – például okostelefonról, táblagépről vagy laptopról – elérjék és vezéreljék a fényképezőgép beállításait, valamint az élőképet. Az EOS Utility szoftver segítségével a fényképezőgép beállításai távolról is módosíthatók, így a fényképészek vezetékes vagy vezeték nélküli kapcsolaton keresztül is vezérelhetik a fényképezőgépet, és készíthetnek felvételeket.

A GP-E2 GPS-vevő egy kisméretű, könnyű és nagyteljesítményű, vakupapucsra helyezhető GPS-egység. Az 1Dx, 7D és az új 5D Mark III fényképezőgépekkel is kompatibilis modell, hosszúsági, szélességi, magassági adatokkal, valamint a felvétel készítésének irányával címkézi a fotókat, az adatokat pedig a kép EXIF-fájljához adja hozzá. A GPS-naplózó funkció a GPS adatok rendszeres letöltésével lehetővé teszi az útvonal követését, függetlenül attól, hogy az egység a fényképezőgéphez van csatlakoztatva vagy csak a tokjában található. Igény szerint a naplófájlokban tárolt GPS-adatokkal felcímkézhetjük a képeket, a Google Maps szolgáltatás, vagy a mellékelt Map Utility szoftver használatával pedig a megtett útvonal is megtekinthető.

http://prohardver.hu/hir/canon_eos_5d_mark_iii_jon_vegre_hivatalos.html

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://broadcast-info.blog.hu/api/trackback/id/tr424291163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása